Korsförlamning

Igår började jag dagen med att jobba jobba jobba och vänta på posten för att se om tränset hade kommit. Men det hade det inte tyvärr..
På kvällen efter jobbet stod jag i valet och kvalet om jag skulle rida eller ej. Anledningen för att jag och Tobbe skulle till bjurstjärn och gratta Niklas för att han fyllde moppe ålder. Men jag tänkte att jag måste röra på han lite grann eftersom vi ska/skulle tävla nästa helg. Så sagt och gjort, jag sadlade och red iväg. Allt va precis som vanligt.. Han va lika framåt och sprallig som vanligt. Red i ca 40 min. Men påväg hemåt så ville han sakta av till skritt hela tiden från trav. Och det är inte likt han alls. Han är en sån som tar alla tillfällen i akt för att få springa. Så jag blav självklart förudrad och lite orolig av vad det skulee kunna vara som gjorde att han betede sig som han gjorde. Så jag hoppade av och sprang bredvid honom och han sprang på som vanligt.. något kostare steg men ändå inte märkbart. Tänkte då att han kanske fårr träningsvärk av dressyren som jag red i söndags.
Väl hemma så ställde jag in han på gången och plockade av grejerna. Eftersom Satelit stod ivägen så backade jag ut honom och skulle gå runt knuten och in den andra vägen på gaveln. Men när jag skulle leda iväg honom så gick han skit konstigt med bakbenen.. Liksom på tå och med korta korta steg. Ställde in han i boxen en stund, tempade honom men ingen feber. Skulle ta ut han igen, men då fick vi knappt ut han ur boxen. Väl ute så stod han på tå nästan med bak ochvägarede helt enkelt röra sig. Misstankarna hamnade nästan dirket på kors förlamning. Vi slog upp det i en häst sjukbok och läste symptomen och allt stämde. Ringde veterinären och han tyckte att han skulle komma ut och titta på det i alla fall.
När han tillslut kom (han skulle tydligen bara äta först, kändes ju verkligen sååå seriöst.. inte) så kollade han inte ens på affe utan bara gav honom två sprutor, en med B-vitamin och en annan anti inflamatorisk spruta. Han tog även ett blodprov som skulle skickas till karlstad för att kolla hans värden. Frågade honom om detva något jag skulle göra. Vi läste i boken att de skulle hållas varma, men han sa att det inte va nödv'ndigt och att han kunde gå ut som vanligt dagen efter. Hmm fundersamt...

Åkte till bjurstjärn i alla fall och pratade en del med Carina. Och där kollade vi i en annan bok och där stod det att symtomen skulle försvinna efter 3-4 timmar. Så när vi åkte hem halv elva så åkte vi ut till stallet för att kolla till han. Det hade då gått exakt fyra timmar sen veterinären varit ute.
Affe ville först inte gå ut boxen, men när vi väl fick ur han så gick han som vanligt igen. Pust.. skönt.. men man ska tydligen vara försiktig tills man får veta resultatet på blodprovet. För när de får en kors förlamning så får de tydligen ett högt CK. Och det ska ner igen och det kan ta upp till en vecka, tio dagar. Men han ska ta ett nytt prov på måndag/tisdag nästa vecka och skicka in och se om det är nomalt igen. Är de det så kan man rida normalt igen, men vara försiktig med energi rikt foder.
Ska ge honom selen och E-vitamin och sen även B-vitamin. Men eftersom han blev sprutad med B-vitamin igår så behöver han inte få något i maten förens nästa vecka. Och det är för att förebygga att det händer igen. För en häst som fått det en gång har mycket lättare att få det igen.

Ringde veterinären på ATG i karltad och frågade lite dör och fick reda på en massa bra info. Det va tydligen vardags mat för dom eftersom det kommer på travhästar väldigt ofta. Det va hon som berttade för mig om CK och allt annat.. Skönt att ha pratat med en specialist..

Jag hade verkligen sett fram emot att rida Fornaboda. Men det ser verkligen mörkt ut. Pust. Synd att man inte har en till häst eller nån att låna. :S
Men får väl åka dit ändå och glo på alla andra som rider. Ska även träffa Affes pappas ägare som är dommare då. Hon hade velat sett Affe. Synd att hon inte va med och red så skulle jag kunna fått sett Zemindar.

Sitter på Tobbes jobb nu och ugglar.. har varit ledig på förmiddagen för att hinna åka ut till affe och titta till han. Han va bra idag.. gick som vanligt och verkade precis som han brukar.

Fick mitt nya träns idag. Provade det och det passade fint. Tog några bilder som jag kommer lägga ut senare när jag kommer åt en dator jag kan föra över bilderna till.

Hoppas ni mår bra..
ha de.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0